Affärsenhetsutveckling

Explosives

FORCIT Explosives intäkter minskade under 2023 till stor del på grund av den delvisa normaliseringen av råvarupriserna efter pristoppen 2022. Slutkundspriserna justerades nedåt med minskade råvarukostnader. Intäkterna i euro minskade även på grund av den ofördelaktiga kursutvecklingen av de norska och svenska valutorna mot euron.

Trots den övergripande utmanande ekonomiska miljön låg produktionsvolymerna kvar på föregående årsnivå och några nya anläggningar för att betjäna kunder i Sverige och Norge öppnades under året. Företaget fortsatte att investera i högt tempo för att stöda framtida tillväxt och för att upprätthålla den höga tekniska standarden för sin bulkfordonspark och annan teknik. 

Defence

Intäkterna och beställningarna inom FORCIT Defence fortsatte att öka kraftigt jämfört med föregående år. Under 2023 var fokusen på att öka produktionskapaciteten och att säkerställa tillgången på viktiga råvaror.

Consulting

FORCIT Consultings intäkter minskade under 2023 på grund av försämrade marknadsförhållanden. Lönsamheten ökade dock tack vare ett målinriktat program för verksamhetsoptimering. Affärsområdet Consulting öppnade nya kontor i Molde-Trondheim i Norge och i Villmanstrand i Finland. Verksamheten inom akustisk modellering fortsatte att växa trots de generellt försämrade marknadsförhållandena.

Forskning och utveckling   

I affärsenheten FORCIT Explosives fortsatte utvecklingen av kvävefria sprängämnen samt en ny grön produktlinje. Utvecklingen av en ny trådlös tändarteknologi fortsatte samt vidareutvecklingen av O-Pitblast platformen för planering och optimering av borr- och sprängarbeten.

Inom FORCIT Defence har FoU-arbetet fokuserat på den fortsatta utvecklingen av undervattensystem och FORCIT Sentry Area Denial System. De första serieleveranserna av Sentry-systemet skedde under 2023.

Inom Consulting har utvecklingsarbetet kring plattformen för hantering, övervakning och användning av mätdata fortsatt.

Investeringar

Koncernens totala investeringar under räkenskapsperioden, inklusive fusioner och förvärv, uppgick till 28,1 miljoner euro (11,6 miljoner euro), och med leasingfinansieringen inkluderad uppgick de till 29,0 miljoner euro (12,3 miljoner euro). Moderbolagets investeringar i den egna verksamheten uppgick till 19,3 miljoner euro (5,9 miljoner euro). Koncernens totala investeringar inklusive leasingfinansiering uppgick till 13,5 % av årsintäkterna.

De viktigaste investeringarna var att utöka kapaciteten inom Defence-verksamheten samt att utöka servicenätverket inom FORCIT Explosives. Betydande investeringar har även gjorts i digitaliseringen av laddnings- och leveransprocesserna. Inom FORCIT Consulting har investeringar gjorts i utrustning och programvara för vibrations- och bullermätningar.